INFO


Penubuhan TRAXXfm

Sebagai salah sebuah Stesen Radio Negeri yang berindukkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) Angkasapuri, Kuala Lumpur, TRAXXfm sebenarnya lahir pada permulaannya dengan nama Radio Malaysia Kawasan Tengah (RMKT) pada Januari 1982. Peneraju pada peringkat permulaannya ialah Tuan Haji Yusof Hj. Awang dan Allahyarham Wan Ahmad Kamal. Radio Malaysia Kawasan Tengah sebenarnya adalah milik bersama tiga buah negeri berjiran iaitu Negeri Selangor Darul Ehsan, Negeri Sembilan Darul Khusus dan Pahang Darul Makmur.

Studio operasi RMKT terletak di Wisma Radio Angkasapuri Kuala Lumpur dengan Gelombang Siaran 98.3 FM Mono. Perubahan nama dilakukan apabila Negeri Sembilan telah mula mempunyai stesen radio sendiri iaitu Radio 3 Seremban. Sebagai mengambil sempena nama ibu negeri Selangor, stesen radio bagi Negeri Selangor telah diberi nama Radio 3 Shah Alam. Perasmiannya telah disempurnakan oleh YAB Menteri Besar Selangor ketika itu iaitu Tan Sri Haji Muhammad bin Haji Mohd Taib pada 16 Ogos 1990. Siaran Radio 3 Shah Alam dipancarkan melalui 100.9 MHz

Pada 16 Mei 1991, Radio 3 Shah Alam telah berpindah dari pusat operasinya di Wisma Radio, Angkasapuri ke Aras 4 Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam Pada 1 Januari 1993. Siaran Radio 3 Shah Alam telah dilanjutkan selama 18 jam bermula jam 6.00 pagi hingga 12.00 tengah malam melalui gelombang FM Stereo sepenuhnya. Walaupun sasaran utama adalah Negeri Selangor, tetapi siaran ini juga boleh diikuti dengan jelas oleh penduduk di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Perak Selatan, Pahang Barat dan sebahagian Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Sempena menyambut saranan semangat patriotik daripada Kementerian Penerangan Malaysia dan selaras dengan semua stesen-stesen radio negeri seluruh Malaysia, Radio 3 Shah Alam turut diubah namanya menjadi Radio Malaysia Selangor dengan rasminya pada 31 Ogos 1998. Seperti stesen lain, Radio Malaysia Selangor sebagai sebuah media kerajaan yang berfungsi memberi maklumat dan hiburan juga bertindak sebagai jambatan yang mampu merapatkan hubungan pelbagai hala antara agensi kerajaan dan swasta dengan rakyat.

Pada 1 April 2005, dibawah Program Penjenamaan Semula RTM, kesemua 32 stesen radio RTM telah bertukar nama. Bermula saat itu, Radio Malaysia Selangor kini dikenali sebagai TRAXXfm. Detik itu telah menjadi titik tolak bermulanya segala perubahan yang dilakukan terhadap rancangan dan cara penyampaian di TRAXXfm.

Majlis Pelancaran Pengenalan Semula TRAXXfm telah diadakan pada 19 Jun 2005, disempurnakan oleh Dato' Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Mohamad Khir Bin Toyo.Namun pada 18 April 2008,pejabat TRAXXfm telah diarahkan kembali berpindah ke ibu pejabat Angkasapuri kerana perubahan kuasa politik selepas pilihan raya umum ke-12 dimana pada waktu itu negeri Selangor dikuasai oleh parti pembangkang. Kini Selangor fm ditempatkan dibanggunan IPTAR Angkasapuri.

Sila klik pautan direktori untuk maklumat lanjut.